Stół z dębowym blatem to ponadczasowy klasyk. Świetnie komponuje się niemal w każdej kuchni, pasuje bowiem zarówno do tradycyjnych, jak i nowoczesnych aranżacji. Nigdy też nie wychodzi z mody, ponieważ prawdziwe drewno to najszlachetniejszy materiał, z jakiego tworzone są meble. Dąb sam w sobie jest bardzo elegancki, a zarazem uniwersalny. To twarde, wytrzymałe drewno, które doskonale sprawdza się jako materiał na blat stołu kuchennego.
Warto zwrócić uwagę, że drewniane blaty mogą być wykonane z litego drewna, jak również tzw. klejonki lub płyty wiórowej obłożonej naturalną okleiną. Wszystkie warianty to naturalne drewno, jednak nie mają takich samych właściwości. Dębowe lite drewno jest ciepłe i miękkie w odbiorze. Może to kłócić się ze stwierdzeniem, że to trwały, twardy materiał, ale w tym przypadku ta miękkość wyczuwalna jest w dotyku, po prostu odnosi się takie wrażenie.
Jak dbać o stół z drewnianym blatem?
O prawdziwe drewno trzeba odpowiednio zadbać. Dąb, choć trwały, w niektórych warunkach może zostać uszkodzony. W przypadku stołu kuchennego należy pamiętać, aby wszystkie dania serwować na podkładkach. Koniecznie trzeba unikać stawiania gorących naczyń bezpośrednio na drewnie. Podobnie jest z zimnymi napojami, które powodują skraplanie wody na ściankach szklanek. Naturalne drewno nienawidzi wilgoci. To ważne, aby każdy rozlany płyn natychmiast wycierać.
Trwałość drewna może zwiększyć odpowiednia impregnacja. Blaty stołów mogą być olejowane lub lakierowane. Odpowiednie preparaty pozwalają na wydobycie naturalnego koloru drewna, a jednocześnie zabezpieczają je przed niszczeniem. Lakier dodatkowo zwiększa odporność na wilgoć i nadaje połysku. Olejowane blaty natomiast łatwiej jest odnowić i usunąć z nich drobne rysy, wymagają jednak regularnego powtarzania impregnacji.